3 Stron V   1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
> Skarbnica Narodowa - wezwania do zapłat...
Joanna W.
post 17.07.2007, 19:28
Post #1

Użytkownik nr: 5,152

Dzień dobry! Proszę o pomoc w dalszym postępowaniu ze Skarbnicą Narodową (SN).
Mój tata zamówił monetę w SN. Otrzymaną przesyłke zapłacił u listonoszki, która dostarczyła paczkę. Następnie zamówił drugąmonetę, za którą zapłacił na poczcie. Po jakimś czasie otrzymał trzecią monetę, której nie zamawiał. Jednak zapłacił na poczcie należną sumę (fakt opłata miała być uiszczona do 28.05, a my zapłaciliśmy za nią dopiero 01.06).
Po jakimś czasie dostaliśmy ze SN wezwanie do zapłaty za ostatnią monetę. Postanowiłam odpowiedzieć listownie (telefonicznie nie można się dodzwonić) i wyjaśnić zaistniałe nie porozumienie. W załączniku dołączyłam kserokopię dowodu wpłaty. List posłałam priorytetem.
Wczoraj otrzymaliśmy kolejne wezwanie do zapłaty, tym razem wzywa do zapłaty w imieniu SN pełnomocnik z Kancelarii Adwokackiej Diakowska & Drożdż z Warszawy. W liście czytamy:
"Działając jako pełnomocnik spółki Skarbnica Narodowa Sp. z o. o. z siedzibą [...], niniejszym wzywam do zapłaty wskazanej poniżej kwoty w związku z zakupemwskazanych poniżej produktów. Brak zapłaty w terminie siedmiu dni od otrzymania niniejszego wezwania może spowodować skierowanie sprawy na drogę postępowania sądowego, co narazi Państwa na dodatkowe, wysokie koszty. W przypadku jakichkolwiek pytań proszę o kontakt z biurem obsługi klienta telefonicznie [...]".
Telefonowaliśmy na podany numer, lecz nikt nie odbiera.
Proszę poradzić nam co mamy robić. Wezwanie to brzmi groźnie, szczególnie zastraszenie drogą postepowania sądowego i dodatkowymi wysokimi kosztami. W tym miejscu zapytuję - Czy tak można w listach zastraszać ludzi? A na jakiej podstawie skierowanie na drogę sądową - czy nie powinno się umieścić tej informacji?
Co mamy zrobyć - odpowiedzieć na to wezwanie znów listownie, jeśli tak to co napisać, a może zapłacić (wolałabym nie), czy zignorować wszystko?
Z góry dziękuję .
proszę o szybką odpowiedź.
Pozdrawiam
Asia.

--------------------
Pozrdawiam Asia :-)
Go to the top of the page

+Quote Post
Agnieszka1978
post 17.07.2007, 19:56
Post #2

Użytkownik nr: 355
Łaczny czas wizyt:
0d 0h 12m 22s

Witam,
gdzieś już był poruszany ten temat, niestety nie mogę znaleźć.
Proszę przeszukać to forum, dotyczyło to podobnej sprawy, tylko że facet zamówił jedną monetę a resztę dostawał.
Tam zapewne znjadzie Pani jakąś podpowiedź.

--------------------
pozdrawiam
Aga

+Quote Post
Joanna W.
post 18.07.2007, 6:54
Post #3

Dziękuję za szybką odpowiedź.
Do postów poruszających tą tematykę dotarłam. Tam Prawnik radził nie płacić i nie reagować: <<prosze sobie nie zawracac tym glowy możliwe,że jest to zwykły "straszak">>. Ja jednak wyślę jeszcze jeden list, z wyjaśnieniami, że wszystko jest uregulowane.
Mam nadziję, że nasze złe doświadczenia ze SN, skończą się pomyślnie.

Pozdrawiam Asia.

+Quote Post
Joanna W.
post 18.07.2007, 7:08
Post #4

A jeszcze jedno. Czy może ktoś mi odpowiedzieć na pytanie: czy SN tak, jak napisano w liście, może skierować sprawę na drogę sądową, co narazi nas na dodatkowe i wysokie koszty? I z jakiego paragrafu mogą tego dokonać?
Dziękuję :-)

--------------------

+Quote Post
Agnieszka1978
post 18.07.2007, 9:06
Post #5

Łaczny czas wizyt:
0d 0h 12m 22s

Ale za co ma was podać jak wszystko zapłacone?

Wyślij list z wyjaśnieniami, ksero wpłat za monety do kancelarii która w ich imieniu pisze.
Wyślij poleconym za zwrotnym potwierdzeniem odbioru, zachowaj kopie listu razem z dowodami wpłat, dowodem nadania i zwrotką (żółta karteczka), będzie jak znalazł do sądu.
Moim zdaniem tylko straszą, bo nie mają podstaw.

--------------------
pozdrawiam
Aga

+Quote Post
Joanna W.
post 18.07.2007, 10:17
Post #6

Dziękuje za rady
Pozrdrawiam Asia

--------------------

+Quote Post
Agnieszka1978
post 18.07.2007, 10:57
Post #7

Łaczny czas wizyt:
0d 0h 12m 22s

Bardzo proszę.

--------------------
pozdrawiam
Aga

+Quote Post
broniecka
post 1.03.2008, 14:26
Post #8

Użytkownik nr: 14,806

Dzień dobry, podpinam się pod ten temat, ponieważ również mam problem z w/w firmą. Mój Dziadek zamawiał monety z papieżem, co miesiąc płacił ok.100 zł. Była to jego wola, bo jako człowiek uczciwy wywodzący się z innego pokolenia nie dopatrywał się w każdej ofercie oszustwa i chęci naciągnięcia kupujących. Niestety zmarł pod koniec października 2007 roku. Parę dni przed śmiercią otrzymał monetę od Skarbnicy Narodowej, ale był już w ciężkim stanie i nie mógł sam uiścić opłaty ani nie polecił tego nikomu z rodziny. W grudniu otrzymaliśmy pismo, w którym Skarbnica groziła przekazaniem sprawy do firmy windykacyjnej. Uiściliśmy należną kwotę i poinformowaliśmy Skarbnicę listownie i e-mailowo, że odbiorca zmarł. Dla nas było to jasne, że umowa [o ile taka była, czego niestety nie wiem, bo nie znalazłam w papierach Dziadka pierwszego listy od Skarbnicy] jest zakończona i Skarbnica więcej nie będzie niczego wysyłać na adres Dziadka. Otrzymałam nawet informację na adres e-mailowy

"Szanowni Państwo,
na chwilę obecną konto Ś. P. xxx xxx jest zablokowane, nie będzimy wysyłać pod jego adres materiałów reklamowych, a wezwanie do zapłaty jest już nie aktualne.

Biuro Obsługi Klienta
Skarbnica Narodowa"

Niestety ponownie przyszedł listy [zwykły bez potwierdzenia odbioru], w którym wyczuliśmy monetę i bez otwierania wrzuciliśmy do skrzynki z napisem 'odbiorca zmarł', co nam poradziła pani na poczcie. Oczywiście dzisiaj znowu wyjęłam ze skrzynki list od Skarbnicy, w którym jest wezwanie do zapłaty za monetę, którą im odesłaliśmy. Co mamy dalej zrobić, żeby zakończyć "współpracę" ze Skarbnicą? Dodam, że telefonicznie nie można się z nimi skontaktować, a na nasze 2 listy i e-maile odpowiedzieli tylko raz. Czy skierować się z tą sprawą do Rzecznika Praw Konsumenta? Czy możemy istnieje przepis prawny, który mówi, że w momencie śmierci kupującego i poinformowaniu o tym sprzedawcy umowa jest nieważna? Bardzo proszę o poradę, bo ta sprawa zaczyna być mocno stresująca.

+Quote Post
Admin-Łukasz
post 1.03.2008, 18:31
Post #9

Użytkownik nr: 2
Łaczny czas wizyt:
30d 18h 40m 8s

To czy umowa wygasła należy sprawdzić czytając treść zawartej umowy. Możecie zwrócić się z prośbą o interwencję Rzecznika Praw Konsumenta, ale niestety nie ma prawnych możliwości, aby już teraz odciąć się od roszczeń firmy. Skoro pisemnie poinformowaliście ich o śmierci i wezwaliście do zaprzestania nadsyłania kolejnych monet to zrobiliście wszystko co mogliście - pozostaje czekać na to czy oni zdecydują się na krok i pozwą was o zapłatę do sądu. Wówczas będziecie mogli podnieść wszystkie okoliczności ich postępowania i wasze starania informujące o śmierci dziadka.

--------------------
Kancelaria Adwokacka w Szczytnie
adw. Łukasz Nysztal
www.kancelaria.prawnikow.pl

+Quote Post
sierra
post 6.03.2008, 14:24
Post #10

Użytkownik nr: 15,258

Witam.
Mam problem z Skarbnicą Narodową.
Zamówiłem u nich medale z serii "Jan Paweł II - Człowiek który zmienił świat" , które otrzymuje drogą pocztową i za nie umieszczam odpowiednią opłatę. Seria ta jest wykonywana z srebra.

Między tymi medalami oni wysyłają mi zwykłą pocztą , a nawet jako paczka bez pokwitowania, medale ,które nie są zamówione przeze mnie. Wykonane z mosiądzu panierowane złotem.
Jedną z nich odesłałem spowrotem i napisałem ,że takiego medalu nie zamawiałem , i poprosiłem ich o poprawienie f-ry na której jest matemetyczny błąd.
Następnie otrzymałem od nich pismo z żądaniem zapłaty za ten medal , który im odesłałem.
Wysyłałem do nich 3 listy z tymi samymi informacjami i 2 razy poinformowałem telefonicznie. Całkowicie bez rezultatu. Otrzymałem kolejne wyzwanie i informacją o tym ,że przekażą to firmie windykacyjnej.

Dzisiaj otrzymałem pocztę z następnym medalem innej serii. Na razie ją trzymam , ale nie wiem co mam robić i jak nie płacić za coś co nie zamawiałem ?

+Quote Post
Admin-Łukasz
post 6.03.2008, 20:12
Post #11

Łaczny czas wizyt:
30d 18h 40m 8s

Niezamówiony towar zwracać - ale tak, aby miał Pan dowód zwrotu - a więc list polecony/paczka.

Na kolejne wezwanie do zapłaty odpowiedzieć raz - również listem poleconym, że był to towar nie zamawiany i został zwrócony.

--------------------
adw. Łukasz Nysztal

+Quote Post
basia50
post 13.03.2008, 19:52
Post #12

Użytkownik nr: 15,845

Ja mam taki problem z Skarbnicą Narodową.

Mimo ostrzeżeń syna zamowilam jedna monetę z podobizna JPII . Znalazłam w skrzynce awizo do odebrania wyżej zamówionej monetę.

Syn znalazł w internecie opinie innych internałtów ze ta firma to " jedna wielka sciema " bazująca na ludzkiej naiwności.

Co mam teraz zrobic czy zaplacic i odebrac zamowiona jedna monete czy zrezygnowac. Boje sie bardzo ze moze powtorzyc sie sytuacja innych osob ze firma bedzie przysylac niezamowione monety , a gdy sie nie odbierze to straszy sie firma windykacyjną.

Każda rodzina może ubiegać się tylko o jeden egzemplarz, po okazyjnej cenie 29 złotych plus 8 złotych za pakowanie i przesyłkę. “Do każdego egzemplarza będzie dołączony indywidualnie numerowany Certyfikat Autentyczności”. Komunikat zawiera również szczegółową instrukcję dotycząca rezerwacji. W tym celu należy w ciągu 10 dni odesłać kartę rezerwacyjną lub zadzwonić jak najszybciej pod numer specjalnej linii rezerwacyjnej.

CYTAT
Rzecznik konsumenta przestrzega, że bez względu na to, czy wyślemy kartę rezerwacyjną czy zadzwonimy pod wskazany numer telefonu – podajemy swoje dane osobowe oraz wyrażamy zgodę na ich przetwarzanie i udostępnianie innym “starannie wybranym” firmom. – Zgodnie z obietnicą w komunikacie, po złożeniu rezerwacji, niezwłocznie otrzymujemy ze Skarbnicy przesyłkę z napisem “Ważne dokumenty – prosimy niezwłocznie otworzyć!”. Należy się z nimi bardzo dokładnie zapoznać – dodaje.

Okazuje się bowiem, że oprócz potwierdzenia przyjęcia pierwszej rezerwacji, jest to informacja o kolejnej “ściśle limitowanej kolekcji” (10 tys. sztuk), również z wizerunkiem Jana Pawła II, za cenę 59,90 złotych. – Podpisanie i odesłanie kolejnej karty rezerwacyjnej na adres przegródki pocztowej (w przekonaniu, że dotyczy pierwszego zamówienia) jest równoznaczne z wyrażeniem zgody na przysyłanie raz w miesiącu kolejnych emisji z kolekcji “Jan Paweł II – Człowiek który zmienił świat” w cenie 119 złotych za sztukę” – przestrzega Jadwiga Reder-Sadowska.

Okazuje się bowiem, że oprócz potwierdzenia przyjęcia pierwszej rezerwacji, jest to informacja o kolejnej “ściśle limitowanej kolekcji” (10 tys. sztuk), również z wizerunkiem Jana Pawła II, za cenę 59,90 złotych. – Podpisanie i odesłanie kolejnej karty rezerwacyjnej na adres przegródki pocztowej (w przekonaniu, że dotyczy pierwszego zamówienia) jest równoznaczne z wyrażeniem zgody na przysyłanie raz w miesiącu kolejnych emisji z kolekcji “Jan Paweł II – Człowiek który zmienił świat” w cenie 119 złotych za sztukę”

I w tym jest problem . Firma przyslala mi 1 oferte oraz potwierdzenie rezerwacji?? Niewiem dokladnie co to bylo bo w porywach zlosci wszystko stargalam i wyrzucilam , ale nic juz niewypelniałam i nie wysyłałam oczekujac na ta jedna monete .
Monete zamowilam w styczniu a paczke dostalam pare dni temu.

Co mam robic odebrac zamowiona monete i zaplacic czy jednak nie odebrac jej w obawie ze beda przysylac kolejne.

Prosze o szybka pomoc.

+Quote Post
Admin-Łukasz
post 13.03.2008, 21:29
Post #13

Łaczny czas wizyt:
30d 18h 40m 8s

Odmówić podjęcia paczki.

--------------------
adw. Łukasz Nysztal

+Quote Post
krystyna1990
post 12.09.2008, 17:54
Post #14

Użytkownik nr: 28,153

Prosze o rade co zrobic w takiej styuacji:)

+Quote Post
krystyna1990
post 12.09.2008, 17:56
Post #15

Użytkownik nr: 28,153

Witam! Także byłam klientką SN i zamówiłam kilka monet i przez przypadek dowiedziałam sie , ze te monety nie sa wartosciowe.Po jakims czasie otrzymałam 3 monety, które odesłałam z najblizszego urzędu pocztowego mojego miejsca zamieszkania, ale po jakims czasie dostałam wezwanie do zapłaty, ze te monety nie doszły.SN przysłała mi pismo ze bede scigana przez firme windikacyjną , więc nie znajac tematu wysłałam pieniadze za te monety licząc na to , ze SN po otrzymaniu tych monet zwróci mi pieniadze , lecz do tej pory tego nie uczyniła i w rozmowach telefonicznych ze SN twierdza, ze monety nie doszły co jest bardzo dziwne.Czyżby ktos z urzedników pocztowych ukradł???Pozdrawiam :-) Krystyna

+Quote Post
Admin-Łukasz
post 12.09.2008, 21:23
Post #16

Łaczny czas wizyt:
30d 18h 40m 8s

Agencji detektywistycznej raczej do tego nie zatrudnimy ;-) . Skoro Pani była nadawcą paczki to proszę zgłosić się do urzędu pocztowego celem zgłoszenia reklamacji co do przesyłki. Poczta odpowie Pani jaki jest los tej paczki - czy faktycznie zaginęła czy może została jednak doręczona.

--------------------
adw. Łukasz Nysztal

+Quote Post
Grzegorz Socha
post 9.10.2008, 15:16
Post #17

Użytkownik nr: 29,955

Witam, w imieniu Skarbnicy Narodowej chciałbym odpowiedzieć na kilka pytań pojawiających się w wątku dyskusji. Skarbnica Narodowa – poza pojedynczymi medalami i monetami - oferuje również kolekcje, w ramach których kolejne emisje są wysyłane do naszych Klientów raz w miesiącu bez obowiązku do zakupu. Każdą przesyłkę można odesłać w ciągu 14 dni od daty otrzymania. Informacja, czy dana oferta jest kolekcją czy też pojedynczą monetą lub medalem zawsze znajduje się na karcie rezerwacyjnej. Nigdy nie wysyłamy niezamawianych wcześniej medali bądź monet.

W przypadku przesyłek, które do Państwa nie dotarły prosimy zawsze o kontakt z naszym Biurem Obsługi Klienta (tel. 0801 811 800) w celu złożenia reklamacji. Gdy reklamacja zostanie złożona proces windykacyjny jest wstrzymywany do momentu wyjaśnienia sprawy na Poczcie Polskiej. W przypadku przesyłek, które zostały zwrócone istnieje zawsze możliwość, że list z wezwaniem do zapłaty został wysłany zanim dana przesyłka dotarła do nas i została zarejestrowana jako zwrot. Także w takich przypadkach bardzo prosimy o kontakt telefoniczny w celu wyjaśnienia sprawy.

W przypadku Pani Krystyny, której zwrot monet nie dotarł jeszcze do Skarbnicy Narodowej, proszę Panią o kontakt z Biurem Obsługi Klienta (nr tel. 0801 811 800) w celu złożenia reklamacji usługi pocztowej.

--------------------
Grzegorz Socha, Skarbnica Narodowa

+Quote Post
chaber3
post 28.10.2008, 15:14
Post #18

Użytkownik nr: 31,458

witam
Ja tez mam problem z ww firma
nigdy u nich nic nie zamawiałem, nie dzwoniłem , nic nie wysyłałem tymczasem zaczeto mi przysyłac jakies monety (zwykłym listem) a nastepnie dostałem wezwanie do zapłaty.
zadzwoniłem na infolinie i dowiedziałem sie ze posiadaja kupon zamówienia z moim podpisem!
pytanie: skąd
albo sami sobie go podrobili albo ktos chciał zrobic mi głupi kawał.poprosiłem o przesłanie kserokopii tego kuponu.
prosze o rade co teraz z tym zrobic. czy zgłosić sprawe na policje, prokurature itp.

+Quote Post
Iza
post 29.10.2008, 10:44
Post #19

Użytkownik nr: 5
Łaczny czas wizyt:
0d 18h 10m 12s

Jeśli jest Pan przekonany, że nie jest to Pana zamówienie to wówczas należy zgłosić podejrzenie popełnienia przestępstwa w najbliższej prokuraturze. Otrzymane monety zwrócić lub ich nie odbierać.

Na przyszłość - opisując stan faktyczny - proszę ostrożnie dobierać słowa. Przypominam, że każdy z użytkowników ponosi odpowiedzialność za własne wypowiedzi, a sugerowanie, że ww. firma mogła podrobić zamówienie ociera się już o pomówienie.

--------------------
Pomagam tylko na forum - i tyle, na ile pozwala mi wolny czas. Prywatnych wiadomości nie czytam.
Doradztwo Prawno-Personalne

+Quote Post
Grzegorz Socha
post 3.11.2008, 11:26
Post #20

Użytkownik nr: 29,955

Witam. Skarbnica Narodowa pierwszą zamówioną przesyłkę zawsze wysyła listem poleconym. To oznacza, że za jej odbiór płaci się u listonosza lub na poczcie. Dopiero po odbiorze tej przesyłki dostarczamy je listami zwykłymi. Nie wykluczam, że zaistniała jakaś pomyłka. Bardzo dobrze, że zgłosił się Pan do Biura Obsługi Klienta (tel. 0 801 811 800), gdzie z pewnością uda się wyjaśnić całą sytuację. Kopia kuponu powinna rozwiać wszelkie wątpliwości, stąd moje pytanie, czy Pan już ją otrzymał. Od momentu zgłoszenia sprawy w Biurze Obsługi Klienta do czasu rozwiązania problemu proces windykacyjny będzie, oczywiście, wstrzymany.

--------------------
Grzegorz Socha, Skarbnica Narodowa

+Quote Post

3 Stron V   1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten temat (1 gości i 0 anonimowych użytkowników)
0 Użytkownicy:

Collapse

> Podobne porady prawne

Temat Odpowiedzi Autor Wyświetleń Ostatnia akcja
No New Posts wezwania na komisariat po mandat
7 marcinpalenta 397 6.08.2009 - 16:44
Ostatni post: gruby
No New Posts wezwania do sądu - natrętny sąsiad
1 petalka 242 4.03.2009 - 21:11
Ostatni post: lukij

forum prawne Nowe posty    pomoc prawna Brak nowych postów    bezpłatne porady prawne Forum Zablokowane
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 10.03.2010 - 17:47